Hvad er vold? 

Hvad er vold?

Vold mod mænd er langt mere udbredt end mange tror, og er meget tabuiseret.

57.000 danskere udsættes hvert år for vold og 19.000 er mænd. Derfor har mænd også behov for at kunne få støtte og vejledning til at bryde med et voldeligt forhold.

Når man bliver udsat for vold, så er der tale om meget andet end fysiske overfald. Vold kan være både fysisk, psykisk, seksuel og økonomisk. Vold er også forfølgelse (stalking) og overvågning, eller materiel vold, når en partner ødelægger eller hindrer adgang til dine ting.

Hvis man bliver udsat for vold, så er kroppen udsat for en stresspåvirkning, og man vil ofte opleve symptomer som tankemylder, problemer med koncentration, smerter i kroppen, hovedpine og søvnbesvær. 

På Mandekrisecenter Lolland kan du slippe væk fra volden, og vi hjælper dig med at løse konflikten, og med støtte og vejledning kan du finde vejen til et liv uden vold. 

Har du brug for at slippe et voldeligt forhold? Ring til os på 40 79 20 19.

Er du ramt af vold? 

Vold er ikke bare vold – ofte forbinder man vold med en fysisk skadende handling mod et andet menneske, men vold er også mange andre ting. Vold er ofte noget der kommer snigende lidt efter lidt, og mange gange opdager man det ikke før det er for sent.

Herunder har vi forsøgt at give eksempler på forskellige former for vold, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du oplever lignende situationer. 

Fysisk vold

Den størst udbredte tolkning, når man taler om vold, er den fysiske vold. Oplever du at din partner slår dig, river, sparker, spytter på dig, eller på anden måde angriber dig fysisk, så er du udsat for fysisk vold. Det er også fysisk vold, når din partner kaster ting efter dig. 

Økonomisk vold

Har du selv kontrol over din økonomi? Økonomisk vold er kendetegnet ved, at din partner tvinger sig adgang til dine penge, eller nægter dig adgang til jeres fælles økonomi. Det kan også være gæld som stiftes i dit navn, enten under tvang eller uden dit kendskab. 

Seksuel vold

Oplever du uønskede tilnærmelser fra din nuværende eller tidligere partner? Seksuel vold er kendetegnet ved uønsket seksuel kontakt, berøring eller kommentarer fra din partner. Seksuelle overgreb er kendetegnet ved at din partner eller tidligere partner tvinger eller manipulerer dig til at udføre seksuelle handlinger mod din vilje. 

Psykisk vold

Psykisk vold er mere usynlig end fysisk vold. Hvis din partner taler grimt til dig, ydmyger dig eller truer dig, så er du udsat for psykisk vold. Bestemmer din partner over din tilværelse og over hvad du må, eller ikke må – hvem du må ses og omgås, så er det også psykisk vold.

Materiel vold

Er din partner aggressiv, og går det ud over dine ting? Materiel vold er kendetegnet ved at din partner med vilje, eller i raseri, ødelægger dine ting. Det kan også være at du nægtes adgang til ting du selv ejer, eller at din partner med vilje smider dine ting ud. 

Digital vold og stalking

Vold kan også være på afstand. Digital vold og stalking er begge en form for psykisk vold, hvor du kan opleve at blive overvåget, forfulgt og truet på afstand – fx på sociale medier. Digital vold kan blandt andet være, hvis du modtager trusler eller hvis din nuværende eller tidligere partner kontrollere hvem du er i kontakt med.

Læs mere om vold i nære relationer

Vi har samlet nogle af de bedste foreninger og offentlige organisationer, som forsker i og arbejder med vold i nære relationer. Herunder kan du læse mere om udbredelsen af vold, om de forskellige typer af vold og om forebyggelse af vold hos foreningen Bryd Tavsheden, Socialstyrelsen og foreningen Lev Uden Vold. 

Væk fra siden